VR THE FUTURE

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Rus Önderliğinde Moda Haftası

Moda haftası herkesin gitmek istediği ama sadece seçili tanınan kişilerin ya da onların tanıdığı olarak gidebilecek bir etkinlik olmuştur hayatımızda. Belki bir defa belki hiç belki de her sene hepsine katılabilecek olmanın zevkini ve heyecanını taşıyan insanlarla dolu her yer. Fakat Sonbahar-Kış 20/21 koleksiyonlarını heyecanla bekleyen bizler, #EvdeKaldık ve İstanbul Moda Haftası önce ertelendi sonra iptal edildi. FW’20/21’in sadece Paris’e kadar sürdü yolculuğu. Tabii ki de aklımızda soru işaretleri oluşmaya başladı bile: “Acaba bir sonraki moda haftası olacak mıydı?”. Bunun cevabını geçenlerde şuan bize hiç yabancı olmayan, Tiktok ile ortaklaşa yürüttüğü bir projeyle Mercedes Benz Fashion Week Rusya verdi. Herkesin #EvdeKalmasını destekleyerek evde daha yaratıcı olmaları için Fashion Week’i Tiktok platformuna taşıdılar. 4-7 Nisan arası gerçekleşen bu defileler tek tek MBFWRussia’nın hesabında yayınlandı. Her gün farklı workshoplarla izleyiciye bilgiler aktarılmış.

Peki gelecekte bizi ne bekliyor?

Sanal gerçekliği az çok hepimiz biliyoruz. Kafamıza kocaman bir alet takıp (yere düşmemeye çalışarak) o sanal gerçekliğin içinde ya oyun oynuyoruz ya da etrafı geziyoruz. Tekstil fuarlarında artık VR’ın hayatımıza girdiğinin sinyalleri yıllardır veriliyor fakat biz bunu bu zamana kadar hissedemedik. 2020 ile hayat artık hayal edemeyeceğimiz yerlere gidiyor. Fuarlar, Moda haftası vb. gibi etkinlikler artık Sanal gerçeklik sayesinde bizlere ulaşacak. En öne oturma kavgasına son diyoruz! Gelecekte sayısız ihtimaller var. Mesela, davetiyeler artık minik bir çip ya da cihazın içinde bulunduğu bir kutuyla gelebilir ve siz onu taktığınızda defileye direk erişim sağlayıp benliğinizle orada olabilirsiniz. Ya da fazla abartıyorumdur ve moda haftası artık halka karışarak her an erişilebilir hale gelecektir. Her iki durumda da sanal gerçekliğin gerçekliği bizi bekliyor… Tahmin edilemeyecek kadar güzel arka planlarda yürüyecek modelleri ve o atmosferi gerçekten merak ediyoruz. Dünya’nın her yerinde gerçekleşen bu etkinliklere uçak ve otel parası vermeden tek tıkla ulaşabilmek gerçekten çok zor gözükse de elinizdeki telefona bakıp Dünya’nın öbür ucundaki arkadaşınızı nasıl görüntülü arıyorsanız işte o kadar kolay gerçekleşecek.

Londra Moda Haftası

İngiliz Moda Konseyi 12-14 Haziran’da yapılacak Londra Moda haftasına bir kural getirmişti. Koronavirüs önlemleri kapsamında 12 ay boyunca cinsiyetsiz defile yapılmasına karar verdi. Bu karar Londra Erkek Haftası’na büyük bir sarsıntı yaşatsa da pandeminin daha fazla yayılmaması için önemli bir adım oldu. Ünlüler, katılımcılar, basın hiç kimse olmayacak sadece mankenler ve sahne arkası grubu olacak. Cinsiyetsiz modanın toplumsal açıdan bağımsız ve daha sürdürülebilir uygulamalara doğru ilerlemesi zaten Z – Jenerasyonunun eninde sonunda elde edeceği kaçınılmaz bir sondu. Pandemi sonlandığında kadın ve erkek giyim arasında bir ayrım tekrar söz konusu olamayacak gibi gözüküyor. Şuan bile kadın giyim sınıflandırmasına girmek istemeyen modacılarla dolu sektör.  Bu yüzden, 2018’de Vaquera ve Telfar gibi cinsiyet açısından tarafsız markaları içeren yeni bir “Unisex” kategorisi ekledi. Bu cinsiyetsiz yaklaşımı sadece zihinlere değil ayrıca tüketim çılgınlığına da başka bir boyut getiriyor. Daha az savurganlık daha çok bilinçlenme.

Asıl bizi heyecanlandıran haber defilelerin tamamen dijital ortamda yayınlanması kararı. Dijital bir formata geçiş, ne kadar daha az savurganlık gibi gözükse de, dünya çapındaki seyahat yasakları ve kilitlenmeler, organizatörlere çok az seçenek sundu. VR hayatımıza yeni girmedi daha öncede defileler oldu, mesela Rag&Bone, Balmain ve DVF gibi markalar VR moda haftasını test ettiler. Model gerçekten pistte yürüyor ve onun her dönüşünde sizi de onun sağ sol dönüşlerine ayak uydurmanızı sağlıyor.

Türk tasarımcılarından Erdem, Chalayan ve Bora Aksu Londra Moda Haftası’nın bu dijital platformda sunduğu video konseptine dahil oldular. Ünlü markalardan çok azı katılmış. Bunlar; Vivienne Westwood, Victoria Beckham ve Mulberry. Açıkçası gözler Burberry’i aradı…

Koleksiyonlara, videolara ve bunun gibi değişik oluşturdukları bölümlere ulaşmak için londonfashionweek.co.uk sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hayatımız artık ekranlara daha çok sığmaya başlayacak, insanlar evden de çalışabildiğini görecek ve hepimiz bundan sonra hiçbir şeyin aynı olmayacağının farkında olarak yaşayacağız…

Şimdi #evdekalın ve sağlıklı yaşayın.


ELIF IPEK

 “Moda ihtiyaçtan doğar. Onu yaratmak için çok ihtiyacın olmalı.”


Bu Yazıdaki Referanslar: voguebusiness.com/technology/forced-cancellations-remote-working-jumpstart-virtual-vr-ar-fashion-technology

edition.cnn.com/style/article/london-fashion-week-gender-neutral/index.html

1,436 Views