SUSTAINABLE BEAUTY

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Merhaba herkese! Bugün sizinle yeni yeni hayatımıza giren ve bilinçlenmemiz gereken, önceki yazılarımdan da farklı bir yazı paylaşmak istedim. Konumuz sustainability 😀 Aslında hepimizin yavaş yavaş öğrendiği ve hayatımızın gitgide bir parçası haline gelmesi gereken bir konu. Biliyoruz ki dünyada kocaman bir çöp yığını okyanusta yüzmekte (yaklaşık Texas büyüklüğünde belki daha da büyük şu anda). Kullandığımız her plastik ve geri dönüşmeyen malzeme ile bu çöp yığınına gitgide katkıda bulunuyoruz geçtiğimiz her gün. Gündelik yaşantımızda aslında bilinçlenmeye başladık bu konuda mesela market poşetleri almak yerine bez çantalar kullanmaya ya da plastik şişede su almak yerine cam şişeden su içmeye vb gibi. Peki ama güzellik alanında neyi değiştirmeliyiz hiç düşündünüz mü?

Hangi sustainable olmayan ürünün yerine ne koyabiliriz bugün size biraz bu konudan bahsedeceğim 😀

COTTON PADS – PAMUK

İlk önce gelen atıklardan biri sanırım bilinçsizce kullandığımız pamuklarımız. Onların yerine aslında bir çok dupe var. İlki hepimizin de bildiğini düşündüğüm Make Up Eraser makyaj temizleme bezi. Üzerine herhangi bir temizleme ürünü dökmenize hiç gerek kalmadan sadece suyla nemlendirip kullanabiliyorsunuz. Yüzünüzde rimeliniz dahil bütün makyajı temizliyor. Uzun yıllar kullanabilirsiniz, ayrıca makinaya atıp kolayca temizleyebiliyorsunuz.

Bir diğer ürün ise reusable cotton padsler yani tekrar kullanılabilinir pamuklar. Bu pamukları gündelik kulandığımız pamuklar gibi kullanabilirsiniz üzerine makyaj temizleme ürününüzü dökerek. Tek farkı tekrar kullanabiliyor olmanız. Makinaya atıp yıkayabiliyorsunuz ve her gün kullanabilirsiniz. Aliexpress’te bulabilirsiniz bu pamukları ya da ekolojikdonusum.com’dan bakabilirsiniz. Aliexpress’te 1-2$’a bulabilirsiniz. O kadar bekleyemem hemen gelsin derseniz ekolojikdonusum.com’dan 25₺’ye alabilirsiniz 😀 Başka sitelere de bakmayı ihmal etmeyin!

CİLT TEMİZLEME VE PEELING ALTERNATİFİ

Paketli kimyasal peelinglere en iyi alternatif aslında nerdeyse hepimizin evinde olan keseler. Yüz için minik olanları mevcut. Eğer siz de plastik şişelerde satılan peelingleri kullanmak istemiyorsanız tek önerim bu 😀 Gerçekten çok ama çok işe yarıyor keseler. Ayrıca çok daha faydalı yüze kimyasal bir ürün kullanmaktansa, sadece su ile peeling etkisini yerine getiriyor. Ölü derileri temizleyip siyah noktalardan eser kalmıyor. Denemenizi tavsiye ediyorum.

Ayrıca konjak süngerler de cilt temizliği için çok güzel bir alternatif. Sadece su kullanıp ciltteki fazla yağı kiri, siyah noktaları derinlemesine temizliyor. Yapısı lifli olduğu için cilde bir parlaklık kazandırıyor. Tamamen doğadan gelen bir ürün konjac bitkisinin yenilebilir liflerinden yapılıyor.

Akneli ciltlere iyi geldiği söyleniyor ayrıca yine kimyasal sürmediğiniz için çok faydalı.

Her iki ürünü de her yerde bulabilirsiniz; Sephora, Gratis, Watsons etc.

DIŞ FIRCALARI İÇİN ALTERNATİF

Sanıyorum ki güzellik alanında geri dönüştüremediğimiz ve kullanmaktan vazgeçemediğimiz en kötü şey diş fırçaları. Sonuçta 6 ayda bir değiştirmemiz gerekiyor fırçalarımızı. Size önerim yeni yeni hayatımıza giren sürdürülebilir bamboo diş fırçaları. Lütfen ama lütfen kullanalım, kullandıralım 😀

DOĞA DOSTU GÜZELLİK ÜRÜNLERİ

Bazı doğaya duyarlı markalar var kii çok seviyorum mesela YOUTH TO THE PEOPLE markası.

Bu marka hem vegan hem her cilt için uygun ürünler yapan bir marka ayrıca hayvanlar üzerinde kesinlikle test yapmıyor. Ürünlerinin hepsi cam şişelerde ve geri dönüşüm için birebir.

Eğer gerçekten bir temizleyiciye ya da nemlendiriciye ihtiyaç duyuyorsanız bu markaya bakmanızı öneririm. Sephora TR sitesinde satılıyor ama US sitesine bakarsanız çok daha ayrıntılı açıklaması var.

Güzellik ürünü alırken Lush gibi paketlenmemiş ürünleri tercih edebilir eğer yapamıyorsak paketlerin üstünde geri dönüşüm amblemine dikkat edebiliriz. Tabi ürünleri kullandıktan sonra geri dönüşüm ünitelerine atmamız çok önemli.

Bazı markalar var ki hem refill ürünler bulabileceğiniz hem sustainable. Plastik şişe kullanan markaların plastiklerinin büyük bir oranı geri dönüştürülmüş bu arada.

Bazılarını aşağıda bulabilirsiniz;

JUICE BEAUTY

100% PURE

AVEDA

TATA HARPER

BODY SHOP

GIORGIO ARMANI

SIMPLE

CLARINS

ORIGINS

HOURGLASS – Refillable rujları ile doğa dostu

LA MER – Refillable fondotenleri var, ayrıca paketlerinin hepsi doğa dostu

CHARLOTTE TILBURY – Refillable rujları ile atmadan kullanabiliyorsunuz

KILIAN – Parfüm Refil setleriyle rahatça kullanabilirsiniz

GUERLAIN – Refillable rujları ve yeni bir geri dönüşüm programı dahilinde boş olan herhangi bir ürününüzü Guerlain’e getirirseniz indirim kazanıyorsunuz. Türkiye’de var mı şu anda bilmiyorum.

MAC Cosmetic – Guerlain gibi boş ürününüzü getirdiğinizde New York’ta indirim kazanıyorsunuz

L’OCCITANE – Refillable duş jelleri şampuan kremleri mevcut, paketlerinin hepsi geri dönüştürülebilir

DAVINES

LUSH – Çoğu ürününde paket bile kullanmayan Lush, her zaman en sevdiklerimden. Paketli ürünleri tabii ki geri dönüştürülebilir.

HURRAW – Kullandıkları bütün güzellik ürünü paketleri geri dönüştürülmüş ve dönüştürülecek malzemeden oluşuyor

AESOP – Refillable ürünler sayesinde bir çok kez kullanabiliyorsunuz şişelerini, ayrıca diğer ürünleri de geri dönüştürülebilir.

RITUALS – Kullandıkları bütün ürünlerin paketleri geri dönüştürülmüş ve dönüştürülecek malzemeden oluşuyor.

&OTHER STORIES – Kullandıkları bütün güzellik ürünü paketleri geri dönüştürülmüş ve dönüştürülecek malzemeden oluşuyor.

YES TO – Yes to ürünlerini rahatça kullanabilirsiniz, mesela makyaj çıkartıcı ıslak mendilleri bile %100 selülozdan oluşuyor ve yemek artıklarınızla beraber bile atsanız geri dönüşüyor. Dışındaki plastikte geri dönüştürebilir.

DOVE

DIOR

LOREAL

GARNIER


Elif Naz Efeoğlu

“Let’s be Beautiful. Be Colorful. And Be You.”

Fashionziner Beauty Editor


Bu yazıdaki referanslar:

1,553 Views