MODA İLLÜSTRASYONUN GÜNÜMÜZDEKİ DEĞERİ

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi dinleyebilirsiniz!

Yıllar içinde birçok alanda değişim gösteren illüstrasyon, günümüzde teknolojik gelişmelerin ve internetin etkisiyle çağa ayak uydurup kendine özgü teknikleri ve içeriğiyle moda sektöründe de özgünlüğüyle gelişmeye devam ediyor. Eski tarihi kaynaklarda, 19. yüzyıldan itibaren, moda sektörüne bağlı olarak gelişen bu alan, giyim ve stilleri ifade etmekte kullanılan bir araç olsa da Ocak 2020 sayılı Vogue İtalya’nın, 55 yıllık tarihinde ilk kez kapak fotoğrafı yerine, moda illüstrasyonları (farklı sanatçılar tarafından yapılmış 7 farklı illüstrasyon) kullanması bu alana farklı bir bakış açısı daha kattı. Tabii, bu karar yalnızca estetik kaygılar sebebiyle verilmemiş. Derginin genel yayın yönetmeni Emanuele Farneti, fotoğraf çekimleri için harcanan bütçeden tasarruf yaparak, Venedik’te sellerden zarar gören kültürel kurum Querini Stampalia Vakfı’nın restorasyonu için bağışlayacaklarını açıkladı.

Kapakta; David Salle (kontrast yaka detaylı ipek elbise), Vanessa Beecroft (pile detaylı elbise), Cassi Namoda (çizgili kazak ve kazayağı yün pantolon), Milo Manara (dantelli bluz, deri choker ve eldiven), Delphine Desane(oversized ceket), Paolo Ventura(kolsuz ve püskül detaylı elbise) ve Yoshitaka Amano(ipek elbise ve deri choker) tarafından çizilen tüm modeller Gucci tasarımlarını giyiyor. Dergi 7 Ocak’tan itibaren gazete bayilerinde yerini alacak.

Moda endüstrisinin kıyafet üretiminde olduğu kadar, medya alanında da gezegene zarar verdiği bir gerçek. Bu durumun bilincinde olan Farneti 2019 Aralık ayında doğaya duyarlı Vogue Değerlerini, içlerinde Edward Enninful, Angelica Cheung, Emmanuelle Alt ve Anna Wintour’un bulunduğu diğer Vogue editörleriyle duyurmuştu. Ayrıca, Farneti, bir dergi hazırlık sürecindeki doğayı etkileyen detayları bu şekilde açıklamıştı: “Çekimlere yüz elli kişi dahil oluyor. Yaklaşık yirmi uçuş ve bir düzine tren yolculuğu yapılıyor. Kırk araç tahsis ediliyor. Altmış uluslararası teslimat yapılıyor. Işıklar en az on saat boyunca kesintisiz yanıyor, bir kısmı benzinli jeneratörlerle çalışıyor. Yemeklerin yemek şirketlerinden toplu gelmesi gıda atıklarına, giysileri sarmak için kullanılan ambalajlar plastik atıklara neden oluyor. Telefonları, kameraları şarj etmek için elektrik tüketiliyor.”

Yine de, bu farkındalık dolu adım, basında ve medyada ses getirse de, birçok doğa sever için pek de samimi bir hareket değil. İtalyan haber ajansı, Ansa’nın yaptığı anket sonucu da bunu kanıtlar nitelikte. Anket sonucuna göre %52’den fazla kişi Vogue’un bu hareketinin faydasız olduğunu düşünmüş. Benim fikrim, kıyafet üretiminde olduğu gibi, moda basınında da küçük bir adımın bile hiç yapılmayan bir girişimden iyi olduğu yönünde. Uzun vadede, yalnızca bir ay için fotoğraf çekiminin yarattığı olumsuz etkileri engellemek pek de ikna edici bir çözüm olmasa da, en azından doğaya ve gezegenimize karşı bilinçli ve duyarlı olmak adına ses getiren bir içeriğin hazırlanması, birey olarak da, hayatımızın farklı alanlarında harekete geçmemiz için bir etken olabilir. Ayrıca, farklı sanatçılar sayesinde oluşan bu etkendeki çizgi roman estetiğini ve farklı teknikleri özellikle incelemenizi tavsiye ederim.

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için soundcloud sayfamızı ziyaret edin!

soundcloud.com

Ceysu Soyak

 “I could bridge the gap between adolescent glitter and mature glow”


Bu yazıdaki referanslar: instagram.com/vogueitalia/

1,819 Views