SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM İÇİN DEĞİŞTİREBİLECEĞİMİZ BAZI ALIŞKANLIKLAR

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Now, you can listen this article from Spotify!

open.spotify.com

Bu aralar ne kadar çok duyuyoruz değil mi sürdürülebilirlik kavramını. Artık herkesin nihai hedefi haline geldi çevreye bıraktığımız ayak izlerimizi en aza indirgemek, olabildiğince az çöp çıkarmak. Aslında günlük hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle bile hayvanların nesillerini, doğayı koruyup gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz.  Peki ya nedir bu ufak değişikler?

Sadece dişimizi yıkarken suyu kapalı tutmak mı? Veya kullanmadığımız odaların ışıklarını kapalı tutmak? Tabi ki bunlar da çok önemli ama gelin ben size zaten yapmamız gerekenlerin yanında daha da neler yapabiliriz ondan bahsedeyim.

1. Kahve Filtre Kağıtlarına Son

Evet evet doğru duydunuz. Aslında hikaye basit. Her kağıt filtre kullanımında kağıtların üretimi için harcanan doğanın, enerjinin, suyun, üretim aşamasında oluşan çevre kirliliğinin artmasına sebep olup, bir de doğaya tekrar çöp çıkartıyoruz. Ayrıca sürekli biten ve bizim sürekli aldığımız kağıtlar cebimize de düşman. Oysaki organik pamuklu kahve filtre kumaşları öyle mi? Sadece bir kere alıyoruz ve senelerce kullanıyoruz. Doğayı tüketmeden, ona çöp çıkarmadan kahve keyfimizi yapabiliyoruz.         

2. Plastik Pipetler…     

Neredeyse her meyve suyu kutusunun üzerinde plastik kağıda sarılmış bir plastik pipetin veya soğuk kahvelerimiz yanında verilen o yeşil pipetlerin doğada kaybolması için gereken süre 500 yıl. Oysaki yanımızda taşıyacağımız bize özel bir metal pipetle ayak izimizi en aza indirgerken doğamıza çözemeyeceği bir problemle, pipetle, baş başa bırakmamış oluruz.

3. Tek kullanımlık Pamuk Diskler..

Hadi hikayeyi tekrar yazalım. Akşam oldu. Yüzümüzdeki makyajı çıkartıp bakımlarımızı yapacağız. Makyajı temizlemek için ilk pamuğumuzu aldık. Temizledik ama bir şey kaldı mı diye ikinciyi alıyoruz. Sonra başka bir pamuğa tonik döküyoruz. Başka bir tane daha.. 10 dakika içinde kaç tane çöp çıkardık? Bu bir ayda ne kadar ediyor? Peki ya bir yılda? Onun yerine makyajımızı çıkarmak için müslin bez veya makyaj çıkartmak için olan havlulardan kullansaydık ayak izimizi indirgeyip, çöp çıkarmayıp doğayı zararımızdan koruyabilir miydik?

4. Plastik Poşetler..

Hayatımızı kolaylaştırdığı için 1970 lerden bugüne kadar pek çok yerde pek çok farklı kullanımla plastik poşetlerle karşılaştık. Ama artık hayatımıza bez çantaları dahil ediyoruz. Hadi plastik poşetler ve bez çantaları kıyaslayalım.  Plastik poşetler hem dayanıksız hem de tek kullanımlık olduğu için tüketimi oldukça fazla. Oysaki bez çantaları ortalama 104 defa kullanabiliriz. Plastik poşetler kullanıldıktan sonra ekonomik değeri düşük olduğu için geri dönüşüme uğramadan doğaya atılır. Ve doğada çözünmesi 1000 yıl sürer. Oysa ki bez çantalar kullanımını tamamladıktan sonra düşük maliyetlerle geri dönüştürülür. Ben tarafımı seçtim. Bez çantalar benimdir. Peki sizin tercihiniz hangisi oldu?

Gördüğünüz gibi hayatımızdaki küçük farklılıklarla ayak izimizi en aza indirgememiz, doğaya vereceğimiz zararı minimum seviyede tutmamız bu kadar basit. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir yazıda görüşmek üzere. Hoşçakalın 😀

Visit our Spotify page to discover more Fashionziner Podcast contents!

open.spotify.com

Sena Kaba

“STİLİN EN GÜZEL KIYAFETİN”


References: tr.pinterest.com/pin/751960469017169334/

tr.pinterest.com/pin/403142604152366042/

tr.pinterest.com/pin/630574385331685980/

bigumigu.com/haber/bir-pipet-dogada-gecirdigi-sure-icinde-insanligin-basardiklari/

tr.pinterest.com/pin/589408669982242033/visual-search/

rawpixel.com/image/2260426/free-illustration-psd-garbage-trash-background-plastic-recycle

rawpixel.com/image/2260382/premium-illustration-psd-ocean-sea-sustainability-illustration

1,431 Views