TIE-DYE MODASINA DÖNÜŞ

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Now, you can listen this article from Spotify!

open.spotify.com

Son zamanlarda sık sık gördüğümüz, doksanlarda da popüler olan tie-dye tarzı artık sadece tişörtlerde değil, tüm kıyafetlerde yer almaya başladı. Michael Kors’un, Les Benjamins’in şık tie-dye kombinleri ile farklı bir tarza bürününen bu hippie trendi tişörtlerden elbiselere kadar birçok tasarımı süsledi. Prada, Stella McCartney, Victoria Beckham olsun tüm markalar çorabından, çantasına yaz mevsiminden beri inanılmaz bir akım yakalayan bu batik boya trendini tasarımlarında yaşatıyor. Evde yapımı da kolay olan bu stili istediğimiz kıyafetlerimize kendimiz de uygulayabilmemiz için internette yapılışı ile ilgili bir çok kaynaklar var.

60’lı ve 70’li yıllarda bireyselliğin ve yaratıcı ifadenin sembolü haline gelen tie-dye modası çoraplarda ve şapkalarda da yer alıyor, tarzına önem verenler için tamamlayıcı bir parça olan çoraplar, Six Times Five’ın eğlenceli, cesur ve rahat yeni batik koleksiyonuna göz atabilir.

Batik boyama nasıl yapılır?

Almak yerine yapmayı sevenlerimiz veya tercih edenlerimiz için hem eski giymediği parçaları değerlendirmek hem de evde eğlenceli bir aktivite olması adına, internette bu batik boyama tekniğini uygulamak için bir sürü anlatımlar bulunuyor. Çoğu kumaş türüne uygulanabilen ve hızlı şıklık sağlayan batik boyama, oldukça eski bir teknik.. Peki batik boyama nasıl yapılır?

İhtiyacınız olacak malzemeler; Herhangi bir kıyafet, Plastik lastikler , Kumaş boyaları ve plastik eldiven.

Yapılışı ise; Pamuklu kumaşlar batik boyama için her zaman en uygun seçenektir. Diğer kumaşlara göre boyayı çok daha iyi tutar. Mümkün olduğunca desensiz kumaşlar seçmeye de özen gösterin. Bu, kendi yaptığınız desenlerin daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Kumaşınızı masa üzerine serin. Kumaşı altından başlayıp yukarı doğru akordeon biçiminde katlayın. Tişörtü istediniz kadar çok yerinden bağlayabilirsiniz. Ne kadar bağlarsanız o kadar çok desen ortaya çıkar. Katlayarak desen vermek zor ya da kafa karıştırıcı geliyorsa elinizdeki kumaşı canınız istediği gibi kırıştırın. Bu hem en teferruatlı gözüküp en basit olan yöntemdir. Kumaşı rastgele kırıştırıp top haline getirdikten sonra lastiklerle bağlayın. Boyama işlemi için iyi bir hazırlık gerekiyor. Boyalı ellerle evin içinde gezip sağı solu boyamamak için tüm malzemeleri aynı yerde toplayın. Boya kazalarının önüne geçmek için masanın üstünü naylon örtü, çöp torbası ya da gazete kağıdıyla kaplayın. Kumaş boyalarının ambalajındaki boya ve su oranını ayarlayın. Elde etmek istediğiniz renk yoğunluğuna göre boya ve su miktarını uygulayabilirsiniz.

Batırarak boyamak için, kumaşın farklı yerlerini boya kâselerine batırın. İsterseniz tüm kumaşı tek bir renkle boyayabilir, sonra bu rengi sıkıp tişörtü diğer boya kâselerine batırabilirsiniz. Geriye kurutma işlemi kalıyor. Nemli kalması için, kumaşı naylon bir torbaya koyun ya da streç filmle sarın. 6-8 saat arası bekletin ki kumaş ve boya tam etkileşime geçebilsin.

En heyecanlı bölüm, durulama! Plastik eldivenle tutarak kumaşı naylon torbadan çıkarın ve lastikleri açın. Boyanın fazlasını akıtmak için kumaşı musluğun altında soğuk suyla yıkayın. Daha sonra kumaşı çamaşır makinasında tek başına soğuk suyla yıkayın. Çamaşır makinasını bir kez de boş ve deterjanlı çalıştırmak, makinaya bulaşan boyalardan kurtulmanızı sağlayacak.

Bu adımlardan sonra artık sizin de yeni trend bir parçanız olmuş olacak.

Güle güle kullanın :))

Visit our Spotify page to discover more Fashionziner Podcast contents!

open.spotify.com

Hazal Gülserin

‘’Her zaman en büyük düşmanınızla karşılaşacakmışsınız gibi görünün.’’


Bu yazıdaki referanslar: posta.com.tr/batik-boyama-nasil-yapilir-batik-boyama-tie-dye-modasi-geri-donuyor-2248324

1,477 Views