Sürdürülebilir, Sürdürebiliriz | Burberry

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Now, you can listen this article from Spotify!

open.spotify.com

Geçtiğimiz aylarda yeni bir seriye başlamıştık hatırlarsanız. Sürdürülebilirlik, geri kazanım, ileri dönüşüm, sıfır atık gibi değerlerle birçok yeni marka kuruluyor ve çevre etiğine uygun üretilmiş ürünler ortaya koyuyor. Fakat bizim asıl beklediğimiz var olan, tekstil sektörüne yön veren köklü markaların bu etik tarafa geçmeleriydi. Öyle de olmaya başladı.

Bu adımları atan markalardan biri de İngiliz moda markası Burberry.

Burberry attığı adımlarla hedeflediği temiz üretime ne kadar odaklandığını gösteriyor.

Öncelikle en hassas konulardan biri olan kürk kullanımı konusunda adım atan Burberry 2018 yılında gerçek kürk kullanımını sonlandırdı.

Ardından 2025 yılına bir hedef koyarak o zamana kadar geri dönüştürülemeyecek plastik ambalaj atıklarını bünyesinden arındıracağını açıkladı.

Plastik ambalaj, giysi torbaları, poli poşetler tekstil sektöründe en önemli atıklardan. Tekstil tüketiminin ne kadar fazla olduğunu ve gitgide büyüyen bir hızlı tüketim döneminde olduğumuzu düşünürsek plastik ambalaj kullanımı önlem alınması gereken önemli konulardan.

2018 Ekim ayında New Plastics Economy Global Commitment anlaşmasına katılan Burberry, plastik ambalajlar üzerine çalışmalarına başladı. Öncelikli hedef ambalajların, askıların, mağazada kullanılan aksesuarların geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş olmaları. Aynı zamanda müşterilerine kullanmadıkları askıları geri dönüştürme fırsatı da vererek tüm bu çalışmalarla 2019 sonuna kadar yaklaşık 29 ton plastik atığını önlemiş oldu. Küçük adımlar gibi görünse de bir araya geldiğinde ne kadar büyük bir sonuca ulaşabildiğini gösteriyor bize.

Tekstil sektöründeki bir diğer önemli atık ise satılmayan, kullanılmayan ürünlerin yakılarak yok edilmesi. Ürünlerin üretiminde kullanılan sentetik ve doğal malzemeler, üretim aşamalarında kullanılmış kimyasallar, ürün üzerindeki boyar madde ve yakım sonucu ortaya çıkan diğer zararlı maddeler doğa için büyük bir zarar kaynağı. Burberry bu konuda da bir adım atarak kullanılmayan, satılmamış ürünlerin geri dönüştürüleceğini ya da bağışlanacağını söyledi.

Burberry’nin sürdürülebilirlik üzerine bir sonraki adımı ise temiz enerji adına. Üretim esnasında kullanılan enerji tüketimi sonucundaki gaz emisyonu en büyük çevresel atıklardan biri. İklim değişikliğini önlemek açısından enerjinin güneş, rüzgar gibi temiz kaynaklı olabilmesi çok önemli. Burberry 2022 yılına kadar karbon nötr unvanını almayı hedeflediğini açıkladı. Hedefleri ise markanın doğrudan kontrol edebildiği mağazalar, ofisler, üretim ve dağıtım tesisleri olan birinci ve ikinci sınıf faaliyet alanlarında karbon gazı emisyonunu %95 oranında azaltmak. Markanın tedarik zinciri ve yardımcı şirketlerini kapsayan üçüncü sınıf faaliyet alanlarında ise karbon gazı emisyonunu %30 oranında azaltmayı hedefliyor.

Enerji alanındaki bu iddialı hedefler için çoktan çalışmalara başladı ve güzel sonuçlar aldı bile. Geçtiğimiz yıl içinde toplam enerjisinin %58’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi başardığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleşen Londra Moda Haftası’nda Burberry ilk karbon nötr defilesini tanıttı. Ricardo Tisci önderliğinde tanıtılan ilkbahar/yaz koleksiyonunun her parçasının karbon nötr olarak tasarlandığı açıklandı. Aynı zamanında defilenin prodüksiyonu sırasında da minimum karbon salımına dikkat edilerek karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen bir proje tasarlandı.

“Amazon ormanları yangınıyla dünyamızın düştüğü karamsar hal, iklim değişikliğine farkındalık kazandırmaya çalışan genç aktivist Greta Thunberg’e ve çıktığı Atlantik yolculuğuna dikkat çekmeye çalışan tasarımcı ayrıca yetişkin ve gençler arasında çizgiyi oldukça net belirtirken bu defilede iki neslin karışımını sundu.” L’OFFICIEL

Ve Burberry geçtiğimiz Nisan ayı Dünya Günü’nde ReBurberry Edit adıyla sürdürülebilir koleksiyonunu duyurdu.

ReBurberry Edit aslında İlkbahar/Yaz 2020 koleksiyonundan seçilen 26 parçadan oluşuyor. Kapsül koleksiyonun özelliği ise kıyafet ve aksesuarların geri dönüştürülmüş tekstil atıkları, balıkçı ağları ve endüstriyel plastikten oluşuyor olması.

Koleksiyonda dış giyimin yanında çanta ve gözlük gibi aksesuar parçalar da bulunuyor.

Son olarak Burberry bu koleksiyonla birlikte bir adım daha atıyor ve yeni bir etiket sistemine geçiyor. Bu yeni sistemi ana ürün kategorilerinde uygulayan marka, yeşil etiket sayesinde müşterilerini ürünün oluşum süreci hakkında daha fazla bilinçlendirmeyi hedefliyor. Yeni etiket sistemi müşterilerine ürünün içerdiği organik ya da geri dönüştürülmüş materyalleri, üretim tesislerindeki karbon salınım koşullarını ve hatta bu süreçte çalışanların aldığı ücretlerle, onlara sunulan özel destekleri öğrenebilme imkanı sunuyor. Markanın bu konudaki hedefi ise bu sistemi 2022 yılında tüm ürünlerine uygulamış olmak.

Tüm bu büyüklü küçüklü temiz değişikliklerin yanında aldığımız ürünle bağ kurabilmemizi sağlayıp onu hızlı tüketimden uzaklaştırma şansı veren bu yeni yeşil etiketler en sevdiğim adımlardan biri oldu.

Umarım böyle yenilikler görmeye, duymaya devam ederiz.

Umarım evrene ihtiyacımızın daha çok farkında olduğumuz adımlar atarız.

Teşekkürler Burberry.

Bir sonraki çevreci adımda, duyarlı bir markayla görüşmek üzere. 

Visit our Spotify page to discover more Fashionziner Podcast contents!

open.spotify.com

Gülin Selçuk

”En moda ruhumuza yakışan”


Referanslar: Burberry Dönüşüme Giriyor, brandlife

Burberry’den Sürdürülebilir Koleksiyon, GQ

Sürdürülebilir ve karbon nötr bir marka; Burberry, L’OFFICIEL

Burberry 2020 İlkbahar-Yaz, L’OFFICIEL

Karbon Nötr Sertifikalı Defile, bone

Daha Sürdürülebilir Bir Moda için Söz Verdiler, Vogue

Burberry, Kürkten Sonra Plastikle de Vedalaşıyor, Vogue

1,845 Views