BASKETBOL VE MODA

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Modadan etkilenen ve modayı etkileyen spor dalı olarak akla ilk şüphesiz basketbol geliyor. Özellikle son on yılda, NBA’de karşımıza çıkan farklı stiller, yalnızca hip-hop kültüründen beslenmiyor. Son zamanlarda takım elbiselerin ve diğer high fashion markaların modern tasarımlarının da oyuncuların kişisel tarzlarına uygun olarak sosyal medyada yansıtılması moda ve basketbolun arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirdi.

Julius Erving, 8 Nisan 1974 PHOTO: ASSOCIATED PRESS

Tabii, siyahi oyuncuların dominant olduğu NBA ve moda arasındaki ilişkiyi güçlendiren etnik ve sosyal sınıf kavramları, basketbolun bu konuda diğer spor dallarına göre bir adım daha öne çıkmasını sağlıyor. 60’lı ve 70’li yıllarda gündeme gelen Afro-Amerikan oyuncuların kendilerini stilleriyle ifade etmesi, dönemin diğer beyaz ırka ait saç ve giyim trendlerine başkaldırı niteliğindeydi. Dr. J. gibi basketbolcuların kendilerini olduğu gibi yansıtan, başkaldırıcı stilleri o yıllarda dikkat çekmeye başladı.

Basketbol her dönem farklı stilleri yansıtsa da gösterişli ve cesur tercihlerden hiç vazgeçilmiyor. 90’lı yıllarda görülen değerli taşlar, renkli şapkalar, düğmeli gömlekler ve enteresan gözlüklerin  yanı sıra, Paul Banks stili olarak bilinen over-sized takım elbiseler de oldukça popülerdi. Çoğu zaman formalarla gördüğümüz sporcuların takım elbise tercihlerini 2000’li yılların başında da görmeye devam ettik.

Photo: Jon Soohoo/NBAE/GETTY

2000’li yıllarında görülen, Allen Iverson ve Jermain O’Neal gibi oyuncuların saç stilleri, dövmeleri, zincirleri ve bol formlu kıyafetleri günümüzde birçok basketbolcunun çarpıcı stil detaylarından biri.

Jesse D. Garrabrant/Getty Images

Her dönem sivrilen bir diğer konu ise basketbolcuların tercih ettiği ayakkabılar. Amerika’nın yaklaşık 53.7 milyar dolarlık atletik ayakkabı marketinin %24’ünü basketbol ayakkabıları kapsıyor. Ayrıca, ayrı bir sektör olarak bilinen sneakerların özel koleksiyonları özellikle basketbolcular tarafından vagzeçilmez. NBA oyuncularının maç dışında da tercih ettiği ayakkabılar, 90’lardan günümüze kadar bu sektöre hızlı ve özel bir değer katmaya devam ediyor.

Image via Getty/Bill Baptist

Sosyal medyanın etkisiyle birçok oyuncu tarzlarını  özgün ve kaliteli tercihlerle yansıtırken dikkatimi çeken bir diğer unsur, geçmişteki hip hop kültürünün moda üzerindeki çaba verilmiş izlemininin azalmış olması. Oyuncular stillerini samimi ve bundan keyif alan bir yaklaşımla sergiledikçe basketbol ve moda ilişkisini konu alan kaynaklar da artmış oluyor.

Ben en çok NBA oyuncularının maç öncesi stillerini takip etmekten keyif alıyorum. Takımlardaki ilk beş kadrosunu önceden tahmin etmek de iyi olmasam da, stilleriyle dikkatimi çeken ve gelecekte de adından söz ettirmeye devam edecek ilk beş oyuncuyu tahmin etmek hiç zor değil.

1- PJ TUCKER

2- KEVIN LOVE

3- JAMES HARDEN

4- ROYCE O’NEALE

5- LEBRON JAMES


Ceysu Soyak

 “I could bridge the gap between adolescent glitter and mature glow”


Bu yazıdaki referanslar: daman.co.id/pj-tucker-carrying-his-own-shoes-is-nbas-forefront-style-revolution/

twitter.com/leaguefits/status/1223750891980935169

twitter.com/leaguefits/status/1223353276084523008

twitter.com/leaguefits/status/1222230098092249088

twitter.com/leaguefits/status/1220493064608845830

1,707 Views