Sürdürülebilir, Sürdürebiliriz | Prada

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

Bu yazıyı şimdi dinleyebilirsiniz!

Yeni bir seriye başlıyoruz birlikte, buyurun.

Sürdürülebilir moda adımlarını zaten takipteyiz, portalda bu konu hakkında yazıları bulabilirsiniz. Fakat asıl beklenen adım, var olan köklü markaların “sürdürülebilir” tarafa geçmeleri.

Kullanılan kaynaklar, hammadde, izlenilen yol, üretim aşamalarına bakılınca ekolojik anlamda büyük eksisi olan büyük bir sektör moda. Büyük bir sektör ve tüketim çağında çok da atığı olan bir sektör. Bunu önlemek, bu fazlalığı avantaja çevirebilmek ise markaların elinde. İşte beklenen adımlar gelmeye başladı.

Sürdürülebilir olarak işe girişen girişimci moda markaları haberlerinden sonra, önemli desteğin var olan köklü markalardan gelmesi gerekiyordu. Ve gelmeye de başladı. Moda sektörünün önemli markalarından Prada, sürdürülebilir moda adımlarına başladı. Kürk kullanımından vazgeçmekle ilk canlı adımını atan Prada, bunu çıkardığı mücevher koleksiyonuyla destekledi ve ilk geri kazanımlı kumaş koleksiyonuyla ise devamlılığı olacağını gösteriyor.

Sürdürülebilir moda anlayışına ilk geçişini Responsible Jewellery Council tarafından onaylı mücevher koleksiyonuyla yapmıştı. Bu demek oluyor ki, bu koleksiyondaki metal ve değerli taşların çıkarılma ve işlenme süreçleri uluslararası etik standartlar altında gerçekleşmiş. Markanın daha önceki koleksiyonları ise sadece taklit mücevherleri içeriyor. Sürdürülebilirliği kalite ile birleştirmek çok şık bir hareket, hem moda, hem çevre.

Prada’nın son adımı da geri dönüşümlü kumaş kullanımına geçmekle oldu. Hatta bu adımı imza haline gelen “Prada Nylon” kumaşıyla yaptı. 1978 yılında piyasaya sürülen kumaş artık okyanus plastiklerinden ve atık malzemelerden üretilecek. Bu üretim için ise İtalyan kumaş üreticisi Aquafil ile çalışıldı.

Econyl iplik, geri dönüştürülmüş naylon atıklarından elde ediliyor. Atık naylon malzemeler okyanuslardan ve balık yetiştiriciliğinden toplanan balık ağlarından, plastik ve tekstil atıklarından oluşuyor. Bunların ilk kalitede üretimleri sağlanarak naylon ipliğe dönüştürülüyorlar. İşte Prada’nın yeni naylon kumaşlarını Aquafil işbirliğiyle Econyl naylon oluşturuyor. 2021’e kadar tüm naylon kullanımını geri kazanılmış olanlarla değiştireceği sözünü veren Prada yeni çevreci kumaşıyla ilk koleksiyonunu ikonik çanta modeli Vela ile çıkardı.

Tote, spor, omuz, bel ve iki sırt çantasından oluşan kapsül koleksiyon geçtiğimiz aylarda tanıtıldı.

Ve bu kapsül koleksiyonun bir güzelliği daha var. Prada tüm bunların üstüne UNESCO ile yaptığı işbirliği ile açıklanmayan bir satış yüzdesinin sürdürülebilirlikle ilgili bir projeye bağışlanacağını da duyurdu.

Attığı çevreci adımlarla Prada, lüks modanın da doğanın bir parçası olduğunu ve bunu doğayı koruyarak da elde edebileceğimizi hatırlatıyor.

Bu adımların henüz başlangıç olduğunu görebiliyoruz, öyle olduğunu umuyoruz. Köklü, lüks markaların çevre bilincini geliştirmede daha etkili olabileceklerini görmeleri, bu konuda atılımlar yapmaları dünyamız adına umut verici.

Moda ve tekstille dünyaya verdiğimiz zararı telafi etmeliyiz.

Bu adımı diğer önemli markalardan da görmek istiyoruz. Bunu doğaya borçluyuz.

Teşekkürler Prada.

Bir sonraki çevreci adımda, duyarlı bir markayla görüşmek üzere.

Daha fazla Fashionziner Podcast içeriği keşfetmek için soundcloud sayfamızı ziyaret edin!

soundcloud.com

Gülin Selçuk

”En moda ruhumuza yakışan”


Referanslar: Aquafil, ECONYL®

Harper’s Bazaar, Prada’nın ikonik çantaları artık sürdürülebilir

Elle, Prada’nın Nylon Çantası Güncellendi

L’OFFICIEL, Prada’dan çevreci adımlar

L’OFFICIEL, Prada’nın sürdürülebilir mücevher serisi

AJOURNAL, Prada okyanustaki plastik atıkları modaya kazandırıyor

Vogue, Prada’dan ikinci sürdürülebilirlik adımı

1,858 Views