Karl Lagerfeld | Moda Dahisi

0
shares
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on LinkedIn
Pin to Pinterest
+
What's This?

“Kendim hakkında her zaman kötü bir modda hissediyorum. Sanki her zaman daha iyisini yapabilirim, daha fazlası olabilir.”

10 Eylül 1933, Almanya, Karl Otto Lagerfeldt.

19 Şubat 2019, Fransa, Karl Lagerfeld, Moda dahisi.

14 yaşında Paris’e geldi ve moda dünyası onunla, o moda dünyasıyla böyle tanıştı.

17 yaşında Pierre Balmain ile çalışmaya başladı.

19 yaşında ceket tasarımıyla katıldığı bir yetenek yarışmasını kazandı.

Jean Patou ile çalışma fırsatı buldu ve 5 yıl Jean Patou haute couture tasarımlarını hazırladı.

1963 Tiziani, 1964 Chloe ve 1972’de Fendi’nin kreatif direktörlüğünü yapmaya başladı.

Ve 1982’de Chanel yolculuğu başladı.

1982 yılında Chanel için kreatif direktörlük yapmaya başlıyor. Karl’dan sonra Chanel’in geldiği durum düşünülürse ölüyü diriltti tabiri kullanılıyor. 1993 yılında ise Chanel için tasarımlar yapmaya başlıyor ve o dönemden itibaren hazırlanan her koleksiyon, yapılan her sunum bir görsel şölene dönüşüyor.

Koleksiyonun hazırlanma süreci Karl’ın tasarımlarıyla başlıyor. Karl hayal ediyor, ilham alıyor, içinde olduğu markanın ruhuna, karakterine bürünüyor ve tasarımlar ortaya çıkıyor. Aynı dönemde farklı markalar için tasarımlar yapıyor olsa bile koleksiyonlar birbirinden çok farklı oluyor. Her markanın ayrı bir karakteri var ve Karl bunu yansıtmayı seviyor. Özenle el emeğiyle hazırlanan koleksiyon süreci o kadar özel ki izlerken bile büyük keyif ve heyecan veriyor. Karl Lagerfeld’li  Chanel Haute Couture Defilesi Netflix belgeselinin linkini aşağıda bulabilirsiniz, mutlaka bu sürece tanıklık edin.

Tasarımlar, tasarımların boyut kazanması ve bunların Karl’ın kafasındakiyle örtüşmesi çok önemli. Her şey titizlikle hazırlanıyor, mankenlerin kıyafetlerle uyumlu olması için özenle eşleştirme yapılıyor. Defile alanı ise koleksiyonun yine bir parçası. Defileler için bazen kır evi, kumsal, bazen Paris sokakları, bazen havaalanı, kalkışa hazır bir roket yanı ya da feminist bir protesto hazırlanabiliyor. Modayı görsel şölene dönüştüren Karl ve çalıştığı markalarla her an her yerde olabilirsiniz. Böylesine yaratıcılıkla beslenen bir dünyada bunu sınırsızca en iyi şekilde kullanmak Karl’ın başarısını haklı çıkarıyor.

İlkbahar/Yaz 2019, Plaj
Sonbahar/Kış 2019, 37 metre uzunluğunda bir roket, uzay savaşları 1960lar, 60’lar stili
İlkbahar/Yaz 2016, Paris Grand Palais, Chanel havaalanı terminali

Ve daha birçokları ki bu başlı başına bir yazı konusu.

Modanın acımasızlığı ve günümüzde kazandığı hız düşünülürse Karl Lagerfeld bütün bunlarla mücadele edebildiğini gösterdi.

“Evet, moda ‘an’ ile ilgili bir şey. Ne var bunda? Bir elbisenin başına gelebilecek en iyi şey, giyilmek. Moda, müzelerde sergilenmek için yapılan bir şey değil ki! Üretmek benim için basit; öyle bir çiziyorum ki, kağıtta gördüğünüz çizimle dikilen elbise arasındaki fark neredeyse sıfır. O yüzden prova süreci de gayet iyi geçiyor. Ve sonuçların iyi olacağını bildiğimden, birden fazla iş de yapabiliyorum. Bazıları bir makine olduğumu düşünüyor. Evet, bu doğru; ben bir makineyim.” Karl Lagerfeld

Tasarımcılığı, yaratıcı gücü, sınır tanımayan ilhamı ve farklı bakış açısıyla Karl Lagerfeld sadece moda değil sanatın farklı alanlarında da kendini gösterdi. Çizim yeteneğini zaten tasarımlarından görebiliyoruz. “Bir işin kusursuz olmasını istiyorsan, kendin yapacaksın” diyerek giriştiği fotoğrafçılığını da çoğu koleksiyon ve tanıtım çekimlerini yaparak gösterdi. Tüm bunların dışında kitaplar yazdı ve kendi markasını kurdu. Müzede sergilenen eserleri ve Karl Lagerfeld adına çekilen belgeselleri de bulunuyor.

Hiç defile kaçırmayan Karl Lagerfeld yorgun olması nedeniyle son defilelerine katılamamaya başladı. Ve 85 yaşında 19 Şubat 2019’da yaşamı son buldu.

Geriye yarattıkları, kazandırdıkları, Gabrielle Chanel’den sonraki Chanel mirası ilham olarak kaldı.

Bir de çok sevdiği kedisi Choupette.

“Nefes almak gibi tasarlıyorum. Nefes almak istemezsin o kendiliğinden olur.” Karl Lagerfeld


Gülin Selçuk

” En moda ruhumuza yakışan”


Referanslar: Karl Lagergeld kimdir?               

Karl Lagerfeld: Dünyada iz bırakmak böyle bir şey, Milliyet

Legendary fashion designer Karl Lagerfeld dies at age 85, CNBC

Karl Lagerfeld’in unutulmaz anlar yaşatan ikonik defileleri, Harper’s Bazaar

Chanel Haute Couture Defilesi, Netflix


View my Flipboard Magazine.

2,057 Views